BarrierReef <----> Sierra Fish & Pets
Page 11 of 11 FirstFirst ... 891011
Results 151 to 163 of 163

Thread: Bryopsis only thread

  1. #151
    Clownfish

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Seattle
    Posts
    1,329
    Rep Power
    0
    Makes perfect sense thanks Mike.

  2. #152
    New Forum member! LiquidFunk's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    5
    Rep Power
    0
    anyone have any idea if this mag process will work on red algaes? I have some nasty red carpet algae that is busten my balls.

  3. #153
    Cleaner Shrimp
    TWallace's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Edmonds, WA
    Posts
    499
    Rep Power
    0
    I haven't tried it, but I doubt it. From what I've seen most other algae are unaffected. Sometimes it doesn't even affect bryopsis. There are several people reporting that the magnesium trick isn't working on their bryopsis. I have chaetomorpha and red graciliara in my fuge and both were unaffected by the magnesium.

  4. #154
    What next?
    twilliard's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Ellensburg, WA
    Age
    43
    Posts
    867
    Rep Power
    0
    That is correct. This method so far does not touch any other algaes (in my tanks). But I have noticed that I think it slows it a little.

  5. #155
    Grouper
    burning2nd's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    PA
    Age
    34
    Posts
    3,891
    Rep Power
    0
    my tank has straiten it self out ageain... from the mag spike.... all is well the corals have mostly regained there color... the GTA is dark green ageain... and in a diffrent spot...
    ________________________________________________
    75AGAg,sump 45breeder w/ mag7

    36" sunpod 2x150
    tunze 6085 N 6065
    120lb+Lr
    BB
    Aqua C REmora in sump

    mIxed reef, softies, pora's, clams,
    1 Amphiprion ocellaris (hosting GTA)
    1 Zebrasoma scopas
    1 Premnas biaculeatus ( H. crispa?)

  6. #156
    Cleaner Shrimp
    TWallace's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Edmonds, WA
    Posts
    499
    Rep Power
    0
    Yeah, my toadstools and sinularia regained their color, too. I'm not sure if the elevated magnesium was the cause, or just that I raised it too fast. Either way, nothing died, so no big deal.

  7. #157
    Sponsor
    barrierreefcf's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kirkland, WA
    Age
    43
    Posts
    4,318
    Rep Power
    0
    We used Kents Tech M and raised the Mg in a 135g that had become overwhelmed with Bryopsis from 1100 to 1400 over a weeks time. At that point we ran out of Tech M but within 7 days 90% of the Bryopsis had died. More Mag coming today and we will resume dosing and try to bump it a little higher. Great thread and advice. GBTA, Snails, Zoas, SPS, Clams, Shrimp, LPS are all present in this tank and we suffered no losses. No softies here so further info there.
    Last edited by barrierreefcf; 06-21-2007 at 09:03 PM.
    Hidden Content

    Cy Forell- Owner, Barrier Reef Aquariums
    Hidden Content 425-277-7670

  8. #158
    Cleaner Shrimp
    TWallace's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Edmonds, WA
    Posts
    499
    Rep Power
    0
    There may be something else in Tech M that helps kill the bryopsis. I had success with Tech M in my main system, but used all of the Tech M I had. My QT was having a massive outbreak of bryopsis and I decided to go the cheap route and used Mag Flake to boost magnesium. I got it up to over 1950ppm with no effect on the bryopsis. I ordered more Tech M and just got it today. However, the QT was still at 1950 magnesium, so I lowered it by doing a 90% water change. I got it back down to 1530, then added some Tech M. I'll test again tomorrow and take some pics to document this.

  9. #159
    Grouper
    burning2nd's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    PA
    Age
    34
    Posts
    3,891
    Rep Power
    0
    nice....

    i dont know if it was my bottle of kent M but there was like white particals that came off the bottle.....

    I got my Bryopsis on the run ageain... theres a little patch that i dont mind on the back side but its in check.... so i dont mind.

    Ive tried geting it to my Qt tank for experimentation, but ive bin unsucessful
    ________________________________________________
    75AGAg,sump 45breeder w/ mag7

    36" sunpod 2x150
    tunze 6085 N 6065
    120lb+Lr
    BB
    Aqua C REmora in sump

    mIxed reef, softies, pora's, clams,
    1 Amphiprion ocellaris (hosting GTA)
    1 Zebrasoma scopas
    1 Premnas biaculeatus ( H. crispa?)

  10. #160
    New Forum member!
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Viņa del Mar, Chile
    Posts
    2
    Rep Power
    0
    Hi Mojoreef,

    I m newby, Frenchman living in Chile South America.

    I have a nano reef, 60 lt. I began on september 2012. I have problem too with Bryopsis. Reading some posts, it says that one should use Kent Marine Tech M, and no other Magnesium additive. Is that it? Or can I use any Magnesium add?

    Thanks for your post.

    Jean-Pierre

  11. #161
    RF Staff

    IPisces's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Hansville, WA
    Posts
    6,627
    Rep Power
    134
    Hi bettonijp
    unfortunatly Kent Tech M is the supposed only one that works. There is an additive in the tech m that other brands do not use that is attributed to killing bryopsis.

  12. #162
    Sea Urchin
    NanaReefer's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    U.P. of Michigan
    Age
    58
    Posts
    2,078
    Rep Power
    88
    Using Kent Tech-M, raise your Mag slowly to 1500-1600 and keep those steady levels for 2 weeks. Your Bryopsis will be gone. No need to hunt for any other remedy, period. Good luck and keep us posted on your success!
    Hidden Content There is nothing like being a Reefer Hidden Content

  13. #163
    New Forum member!
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Viņa del Mar, Chile
    Posts
    2
    Rep Power
    0
    Thanks for the tip. I' ll try to get that Kent Marine Tech M in Chile, and if I can' t find it, I' ll have to import it, but that' s clear now. I won' t go on without trying it.

Page 11 of 11 FirstFirst ... 891011

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •