BarrierReef <----> Sierra Fish & Pets
Page 15 of 15 FirstFirst ... 512131415
Results 211 to 218 of 218

Thread: A Golden Reef Tank

  1. #211
    Goby

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Golden, Co
    Posts
    677
    Rep Power
    43
    Hey Finn. I didn?t do a lot of research on the pressure pump. I thought I had followed BRS?s videos when I built the RODI system.

    I?m not trying anything fancy in going against the recommended install. I guess I didn?t know what the recommended install was.

    This setup has worked well for me 6 months no issues.

    I guess, follow the recommendations from BRS, and Buckeye. As manufacturers and sales, they should have a good idea.


    Thanks for following and glad you like the little drip tray for the RODI. I haven?t needed to catch any drips yet but I?m using it as a convenient shelf for the refractometer. Thanks

  2. #212
    Surgeonfish
    mfinn's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    Olympia, WA
    Posts
    6,975
    Rep Power
    181
    Quote Originally Posted by halmus View Post
    Hey Finn. I didn?t do a lot of research on the pressure pump. I thought I had followed BRS?s videos when I built the RODI system.

    I?m not trying anything fancy in going against the recommended install. I guess I didn?t know what the recommended install was.

    This setup has worked well for me 6 months no issues.

    I guess, follow the recommendations from BRS, and Buckeye. As manufacturers and sales, they should have a good idea.


    Thanks for following and glad you like the little drip tray for the RODI. I haven?t needed to catch any drips yet but I?m using it as a convenient shelf for the refractometer. Thanks
    Having it the way you have it in the picture is exactly how I've done it for 6+ years, so it can't be all bad.

    Although I'm having a horrible time with my BRS rodi unit right now.

  3. #213
    Goby

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Golden, Co
    Posts
    677
    Rep Power
    43
    What kind of issues are you seeing with the RODI? Leaks? I haven?t had a problem yet. It?s been rock solid.

  4. #214
    Surgeonfish
    mfinn's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    Olympia, WA
    Posts
    6,975
    Rep Power
    181
    Quote Originally Posted by halmus View Post
    What kind of issues are you seeing with the RODI? Leaks? I haven?t had a problem yet. It?s been rock solid.
    Well, all was fine until last June when my TDS started going up after the membrane. Up to 9-10 TDS ( It was always 1-2, and even sometimes 0 ) So I placed a order with BRS for a new membrane and new filters and resin.
    Installed everything and let the new membrane run water for 24 hours before diverting to the resin.
    Even after letting it break in it I was still getting 9-10 TDS.
    So I blew through a couple orders of resin and prefilters because I needed water for some big changes. During this time I called 3-4 times. Switched out a few things.
    Finally I had time to order a new membrane ( I figured maybe got a bad one) and more pre filters.
    So installed them and it was the same thing, again. So I called BRS a few weeks ago and went through all their phones, etc.
    They sent me a new membrane ( even though the 2nd one was only 2 weeks old) ( didn't offer to send new pre filters or resin ) and told me to try it again.
    So last Friday I installed it and ran water for 24 hours and it was the same deal. Over the weekend I collected about a 90 gallons of 0TDS water and my di resin container was about 1/3 used up.
    So I called them again for the 6th-7th time and told them I was done spending money on this unit. ( $240 in membranes, pre filters, flow restrictors, valves membrane containers, o-rings, new TDS meter, and fittings and resin since last July). And after all that it still leaked in multiple places and wasn't acceptable.
    I asked the guy on the phone what they were willing to do about it. I did everything they asked for. Took pictures of tests, readings, everything they asked for.
    He said the only thing they would do is if I sent the unit in to them, they would run tests on it. Like they didn't believe me or my pictures.
    He said if they find anything wrong with it they could rebuild it.
    I said at this point I don't want that one any more and I thought they should replace it. I didn't think that would be that big of a thing. I've been a 7+ year customer and have spent thousands on their web site.
    He said they would not do that.
    So I said I would be buying a new one elsewhere.
    I did at http://www.melevsreef.com/

  5. #215
    Goby

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Golden, Co
    Posts
    677
    Rep Power
    43
    Sorry to hear about your troubles. It sounds like there is some seal or gasket native to the RODI itself (not replaced with the cartridges) that has started to fail and is letting a little junk water seep by. That could be hard to track down. I guess I?ll keep an eye on mine.

    I suppose, it could be how the pressure pump interacts with the system. If what you said is true, that I?ve installed the pump between the wrong stages, it might be putting more pressure on some seals than they were intended to face. I did dial down my pump quite a bit. I think it?s running about 80psi now. Not sure what the final ended up at.

  6. #216
    Surgeonfish
    mfinn's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    Olympia, WA
    Posts
    6,975
    Rep Power
    181
    I had 6 years of it working just great.
    You could be right about the pump.
    I started out at close to 90 psi but dialed it back to 85-86 psi.
    One of the things the help at BRS thought was puzzling was, the product to waste water was 3:1.
    I thought it was great.

    I was also looking at a new Spectrapure rodi.
    Theirs is a 2:1 waste ratio.
    But they are alot more.

  7. #217
    Goby

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Golden, Co
    Posts
    677
    Rep Power
    43
    Quote Originally Posted by mfinn View Post
    I had 6 years of it working just great.
    You could be right about the pump.
    I started out at close to 90 psi but dialed it back to 85-86 psi.
    One of the things the help at BRS thought was puzzling was, the product to waste water was 3:1.
    I thought it was great.

    I was also looking at a new Spectrapure rodi.
    Theirs is a 2:1 waste ratio.
    But they are alot more.
    This year we donated a 2001 Corolla to charity with +215k miles. Still running. In fairness, it was burning a quart a month and didn?t shine like it once did. However it had almost no unexpected shop time throughout the life of the vehicle.

    This year we also return to the Toyota dealership for the 100th time to have more electronics repair on our 2012 highlander. (Only slightly exaggerating) More shop time on that vehicle than any other vehicle I?ve ever owned and it?s still supposed to be in the prime of life.

    I?m almost scared to go shopping to replace my 2005 truck and I can guarantee it won?t be a Toyota.

    Point being, you know you?re getting older when you catch yourself using the phrase ?they don?t make them like they used to?.

    I?m an old fart trapped in a middle aged body. At least my body is catching up with my mind. I was an old fart in my 20?s.

  8. #218
    Goby

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Golden, Co
    Posts
    677
    Rep Power
    43
    Here is an updated video tour of the tank and fish room.

    https://youtu.be/9g7GCa_4SQg
    Last edited by spieszak; 04-18-2018 at 10:44 AM.

Page 15 of 15 FirstFirst ... 512131415

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •